Monday, June 1, 2015

Bättre mobiltäckning i sommarstugan

Telefon i sommarstugan


Jag har en sommarstuga som ligger lite avlägset på en ö i skärgården.

Det har alltid varit lite besvärligt med telefon där. Först hade vi en fast Telia telefon. Men eftersom det kostade mer än 1000:- kronor/år i bara abonnemang så tittade jag på lite alternativa lösningar och här kommer mina erfarenheter. Nämnas kan att vi bara använder sommarstugan på sommarhalvåret.

Byte till ett kontankort med bra nummer

Jag ville ha ett nummer som bara användes i sommarstuga, på det sättet kan man ringa till oss där. Dvs man ringer oss som Familj och vi svarar bara när vi bor i sommarstugan.

Det första jag köpte var en fast GSM telefon men extern antenn. Det fanns krav från familjen att även om vi bytte till GSM så skulle man kunna prata i en "vanlig" telefonlur. Så jag köpte en sådan här. 

I den sätter man sen sitt SIM-kort och ringer som vanligt.

Om man vill kan man komplettera med en antenn som man sätter på utsidan av huset.

Nytt telefonnummer

På tradera och Blocket kan man köpa telefonnummer eller så kallade Guldnummer.
En del är dyra men det går även att göra klipp på nummer som inte uppenbart är Guldnummer.
Själv betalade jag 200:- för ett vad jag tycker är ett ganska bra nummer, 0730 49 99 49 - lätt att memorera.

Efter att ha köpt numret så måste man placera det hos en operatör som har en bra kontantkorts plan för pris och avtal. En del operatörer tillåter även att man själv väljer telefonnummer på sina hemsidor. Det kan vara ett annat sätt att få tag på ett bra nummer utan att det kostar skjortan.

Olika kontankort.

Jag har har provat flera olika.

1. Telenor (1 år)

Först hade jag Telenor som operatör men det fungerade dåligt på grund av deras dåliga täckning även med en yttre antenn. (Fast senare konstaterade jag att det nog inte var fel på täckningen i sig utan på att jag hade en dålig yttre antenn.)

2. Telia (1-2 år)

Telia fungerade bra och det körde jag med ett tag men konstaterade snabbt att Telia prisplan var dålig. Dyra samtal och att kortet måste tankas minst var 12'e månad.

3. Halebop (1 år)

Testade ett tag med Halebop. Deras prisplan var bättre men man måste tanka minst var 6 månad.

4. Telia (2-3 år)

Bytte tillbaka till Telia och körde på det. Minsta årliga påfyllning man måste göra är nu 50:-SEK. Tidigare var man tvungen att tanka 100:- SEK

5. Universal Telecom

Men så såg jag att Universal Telecom hade ett abonnemang som inte kostar något alls.....0.- SEK/år
Dessutom har vi telefoni hemma från Universal Telecom. Så nu har jag ett abonnemang från UVTC som inte kostar något förutom när man ringer och det med okej priser och jag slipper att fylla på ett kontankort. Till det kommer att UVTC använder Telenors nät så täckningen är okej. (åtminstånde på 2G nätet)

Ny bättre telefon

Efter ett tag kunde vi konstatera att den fasta GSM telefonen alltid stod på fel plats. Om man var ute så ringde det inne, Om man var uppe så ringde det på nedervåningen etc.. Så jag började leta efter prisvärda alternativ och hittade till slut denna 

  

Jag köpte en Basstation (Huawei F685) och Två lurar med Tele2 märkning av en privatperson som auktionera ut dem på Tradera. Telefonen var låst till Tele2 men jag låste upp den för 70:-SEK. Telefonen har 2 lurar som är kopplade till basstationen  med DECT teknik. Upp till 4 lurar kan man ansluta. Så nu har vi telefon både alla våningar i huset och man kan ta med den ut.
Till Tele2 modellen finns det ingen möjlighet att koppla in extern antenn. Men modeller som säljs olåsta hos elektronikvaruhusen så kan man koppla in en extern antenn.
Jag har möjlighet att ställa basstationen på övervåningen och får på det sättet bra täckning men bara om jag kör 2G. Slår jag på UMTS/3G så är täckningen minimal.

Nu skall jag köra med denna lösning ett tag.

Friday, May 22, 2015

Battery change in Casio SeaPathfinder SPF-70TJ

SeaPathfinder SPF-70TJ


A friend purchased the watch in Japan 13 years ago. It has a band in Titanium and has been working almost flawless since then. The only things that has been a little problematic is to keep the watch charged during the winter. I also had to turn the auto-light off during the winter. I guess that only indoor light is just barely enough to keep the watch running.



But the main advantage with this watch is that the watch is solar chargeable and don't need frequent battery changes.

But the last year it started to reset and behave irregularly.

I decided to by a new similar watch. But also started to research the watch on the Internet an found that it was possible to change the battery and that it was not uncommon and necessary for this type of watch as the battery degraded with age.

After some research i found that the battery for this watch is a CTL1616 and that they could be obtained via any major auction site. I purchased one (the newest battery is called CTL1616 F) for 200:- SEK including postage and handing from Germany.

The battery change was simple. All that was needed was to open the watch and replace the battery.
This watch is opened in a similar way as other Casio watches of the same type. I used YouTube as a reference.
Before you begin it may be worth getting hold of some watch tools and a magnifying glass. Some of the parts are small and require small instruments.

Here is a picture showing the watch just after the battery change.
Battery on the left

There is also a small sticker/instruction inside the watch that shows you how to reset the watch after the battery change. (Not shown in picture)




Saturday, March 28, 2015

Säker hemma surf utan kostnad (DNS skolan del 1)

Vill du att dina barn skall slippa xxx och olämpliga sajter och 
att dina gäster inte missbrukar din IP adress genom att surfa på olämpliga adresser.

Så här gör du det på ett relativt billigt och bra sätt för alla datorer i ditt hemmanätverk.

Det finns flera sätt att sätta upp säker surf men detta sätt har flera fördelar.

  • Ingen kostnad
  • Relativt flexibelt
  • Går att komma runt om man är nätverkskunnig
Det finns andra tjänster med men de kostar pengar eller är svåra att konfigurera.

En av gratistjänsterna som finns på Internet är OpenDNS (OD).
Genom att skaffa ett gratis konto hos OD kan man styra alla PC's som man har hemma till OD och på så sätt kontrollera vilka domäner som används.

OD har en stor kommunitet som taggar alla domäner efter deras innehåll.




Du konfigurerar din router med den inbyggda DynDNS funktionen. Då registreras din IP adress och när dina PC's gör DNS uppslag mot OD så tillåts bara godkända domäner.


Tyvärr kan jag inte visa en skärmdump på min OD konfiguration eftersom jag använder den tillsammans med en riktig DynDNS server. Detta gör jag i kombination med OD och det som möjliggjort detta är DNS-O-Matic.

Se DNS skolan del 2 DNS-O-Matic samt DynDNS.

Tyfon Internet Driftstörningar

Jag har öppen fiber från "Svensk infrastruktur" i Täby och som leverantör har jag Tyfon.
100/10Mbit med en Asus RT-NT66u. (mycket stabil router).

http://qmarket.se/
http://svenskinfrastruktur.se/
http://www.tyfon.net/
http://www.zitius.com/

Relationen mellan ovan ägare/operatörer är för mig oklar men de är alla inblandade i min förbindelse på något sätt.

Detta är min erfarenheter.

2015-03-28
Tyfon har DNS problem. Det går inte att slå upp apple.com. No Adress!?
Fick byta till Google DNS. 8.8.8.8 eller OpenDNS för att det skulle fungera. Bland annat så slogs Itunes ut.


Har tidigare haft två större störningar där Tyfons DHCP server börjat strula och slutat dela ut IP adresser. Båda avbrotten har varit på helger och varat minst 2 dagar. Den längsta störningen varade i mer än en vecka av och till. Fick en del dagar använda mitt mobila bredband som backup lösning.

Tuesday, January 27, 2015

Your new portable PC is a Powerpack

Most new PC's, especially portable PC's comes with a fairly unknown feature.

Most but not all Laptop PC's can normally function as a large emergency power pack, able to provide charging to any USB device. They can do this even in power off mode.

This is a good way to charge your phone or tablet during travel.

The Laptop PC battery is available as a charging source. All you need to do is to plug your USB cable in to the correct port.

Here you see my HP laptop and the USB port. The port is marked with a flash sign in combination with the USB type (here a USB2 between the combined USB-eSATA and the DisplayPort port).



A similar feature is also sometimes available on newer stationary PC's.