Telefon i sommarstugan
Jag har en sommarstuga som ligger lite avlägset på en ö i skärgården.
Det har alltid varit lite besvärligt med telefon där. Först hade vi en fast Telia telefon. Men eftersom det kostade mer än 1000:- kronor/år i bara abonnemang så tittade jag på lite alternativa lösningar och här kommer mina erfarenheter. Nämnas kan att vi bara använder sommarstugan på sommarhalvåret.
Byte till ett kontankort med bra nummer
Jag ville ha ett nummer som bara användes i sommarstuga, på det sättet kan man ringa till oss där. Dvs man ringer oss som Familj och vi svarar bara när vi bor i sommarstugan.
Det första jag köpte var en fast GSM telefon men extern antenn. Det fanns krav från familjen att även om vi bytte till GSM så skulle man kunna prata i en "vanlig" telefonlur. Så jag köpte en sådan här.

I den sätter man sen sitt SIM-kort och ringer som vanligt.
Om man vill kan man komplettera med en antenn som man sätter på utsidan av huset.
Nytt telefonnummer
På tradera och Blocket kan man köpa telefonnummer eller så kallade Guldnummer.
En del är dyra men det går även att göra klipp på nummer som inte uppenbart är Guldnummer.
Själv betalade jag 200:- för ett vad jag tycker är ett ganska bra nummer, 0730 49 99 49 - lätt att memorera.
Efter att ha köpt numret så måste man placera det hos en operatör som har en bra kontantkorts plan för pris och avtal. En del operatörer tillåter även att man själv väljer telefonnummer på sina hemsidor. Det kan vara ett annat sätt att få tag på ett bra nummer utan att det kostar skjortan.
Olika kontankort.
Jag har har provat flera olika.1. Telenor (1 år)
Först hade jag Telenor som operatör men det fungerade dåligt på grund av deras dåliga täckning även med en yttre antenn. (Fast senare konstaterade jag att det nog inte var fel på täckningen i sig utan på att jag hade en dålig yttre antenn.)2. Telia (1-2 år)
Telia fungerade bra och det körde jag med ett tag men konstaterade snabbt att Telia prisplan var dålig. Dyra samtal och att kortet måste tankas minst var 12'e månad.
3. Halebop (1 år)
Testade ett tag med Halebop. Deras prisplan var bättre men man måste tanka minst var 6 månad.
4. Telia (2-3 år)
Bytte tillbaka till Telia och körde på det. Minsta årliga påfyllning man måste göra är nu 50:-SEK. Tidigare var man tvungen att tanka 100:- SEK
5. Universal Telecom
Men så såg jag att Universal Telecom hade ett abonnemang som inte kostar något alls.....0.- SEK/år
Dessutom har vi telefoni hemma från Universal Telecom. Så nu har jag ett abonnemang från UVTC som inte kostar något förutom när man ringer och det med okej priser och jag slipper att fylla på ett kontankort. Till det kommer att UVTC använder Telenors nät så täckningen är okej. (åtminstånde på 2G nätet)
Ny bättre telefon
Efter ett tag kunde vi konstatera att den fasta GSM telefonen alltid stod på fel plats. Om man var ute så ringde det inne, Om man var uppe så ringde det på nedervåningen etc.. Så jag började leta efter prisvärda alternativ och hittade till slut denna

Jag köpte en Basstation (Huawei F685) och Två lurar med Tele2 märkning av en privatperson som auktionera ut dem på Tradera. Telefonen var låst till Tele2 men jag låste upp den för 70:-SEK. Telefonen har 2 lurar som är kopplade till basstationen med DECT teknik. Upp till 4 lurar kan man ansluta. Så nu har vi telefon både alla våningar i huset och man kan ta med den ut.
Till Tele2 modellen finns det ingen möjlighet att koppla in extern antenn. Men modeller som säljs olåsta hos elektronikvaruhusen så kan man koppla in en extern antenn.
Jag har möjlighet att ställa basstationen på övervåningen och får på det sättet bra täckning men bara om jag kör 2G. Slår jag på UMTS/3G så är täckningen minimal.
Nu skall jag köra med denna lösning ett tag.