Thursday, September 28, 2017

Import av bil från Tyskland 2017

Det finns i dag Q3 2017 som jag ser det två möjliga anledningar till att importera en bil från Tyskland.

Lägre pris än i Sverige pga större utbud (nuvarande Eurokurs inte fördelaktig)
Ovanlig bil som inte finns eller är svår att finna i Sverige

I dag 2017-09-28 finns det 1 616 422 st bilar till salu på "Mobile.de"
BMW annonserar 43 000st "Gebrachtwagen" bilar.
AUDI har 61 251st "Gebrachtwagen" bilar.

Detta kan jämföras med bara 98 000 på "Bytbil" och 144 000 på "Blocket"

Min orsak till import var att finna en bil som jag fann var en “Ovanlig bil som är svår att finna i Sverige”.
I dag 2017 kan en annan orsak vara att köpa en bil med bensinmotor efter den så kallade "DieselGate" skandalen. Det finns även ett större utbud av begagnade elbilar tex Tesla's.
Tysk exportregistreringsskylt

Så här gör du.
Börja med att sätta din budget. Den består av 3 huvuddelar: bilpriset, resekostnader och administrativa importkostnader. En del av dessa är fasta medan andra är lite mer ungefärliga.
Det enda du vet före importen är vad avgifterna för import är i Sverige. Dessa består i följande kostnader 2017. Ursprungskontroll 600:- SEK, Registreringsbesiktning 2500:- SEK

Sen tillkommer kostnader som är unika för just din import. Inte heller tar jag upp kostnaden för försäkringar då dessa är unika för din bil och ditt val av försäkring under och efter importen. Tänk på att alla vagnskadegarantier faller vid export/import till Sverige. Därför bör du helförsäkra bilen om den är mindre än 3 år gammal för att få motsvarande försäkringsskydd som du skulle ha för en motsvarande Svensksåld bil.

Hitta bilen.
Sök på Tyska beg bil siter. Skapa sökningar på tex dessa siter.
Mobile.de
Autouncle.se

Sök efter ”fel” märke på märkessiter. Sök Audi hos BMW etc.

Säkrast är att köpa från en märkeshandlare. Mindre handlare är ok de med men kräver mer arbete av dig. Privatköp går det med men kräver ännu mer arbete och samarbete/vilja från säljaren.

Konsument Europa har satt ihop en liten guide för bilköpare som är en bra startpunkt för den som aldrig har importerat en bil från Tyskland tidigare. Länk här! Man har även en liten praktisk Tysk-Svensk ordlista här.

Denna importbeskrivning gäller erfarenheter från mina köp från ”märkes” handlare. (Audi och BMW) år 2000 o 2017.
Bilar är billigare i Tyskland men ditt svenska slutpris bestäms av EURO kursen och vad du köper för bil. Bilar som är mer än 6 månader och/eller körda mer än 600 mil räknas som begagnade och inga tullavgifter eller MOMS skall betalas i Sverige. Tysk moms är bara 19% (Sverige 25%) och därför är begagnade bilar 6% billigare i Tyskland - om man bara ser till momsen.

Hitta din bil via internetsökningar. Kontakta sedan säljaren för detaljer som är otydliga. De flesta tyska försäljarna pratar och skriver åtminstone lite engelska. Kan du tyska är det naturligtvis ännu bättre.
Bra är om du lär dig vad bilutrustning heter på Tyska. Börja med denna lista
http://www.konsumenteuropa.se/globalassets/amnesomraden/kop-av-fordon/ordlista--kopa-bil-i-tyskand.pdf så att du vet att du får den utrustning du vill ha!

Noterbart är att bilarna i Tyskland är mindre väderslitna och min erfarenhet är att de är i bättre skick än motsvarande svenska bil av samma årsmodell och miltal.
Det man skall se upp med är bilar som kan ha manipulerad KM mätare eller service-bok och bilar som redan är exportregistrerade. Tyskland har de sista åren blivit en port för bilskojare som vill få sina bilar registrerade i ett EU land. Därför rekommenderar jag att du betalar lite extra och köper bilen av en märkeshandlare som ger dig större chans till ett bra och säkert köp.

Tyska bilhandlare måste ge dig 1 års garanti på köpet men samtidigt kan denna garanti bli svår att utnyttja om du senare får fel på bilen i Sverige.

Min senaste bil var såld och servad av samma handlare i Frankfurt som jag köpte bilen av och jag kunde därför lätt kontrollera bilens fulla historik.

Nu när du hittat en bil som du tror är en bil som du kan tänka dig att köpa så rekommenderar jag att du åker och tittar på bilen. Be att få provköra. Bilhandlaren har då speciella registreringsskyltar för bilhandlare som han sätter på bilen. Ta med pass och körkort. Ta sedan bilen på en tur. Försök att köra lite ”frifart” autobahn.
Frifart!

Efter provkörningen tar du en diskussion med försäljaren om köpet men förvänta dig inte att det går att pruta! I Tyskland är det svårt att pruta. Jag har inte lyckats -men är generellt dålig på att pruta-.
Om du bestämmer dig för att köpa bilen så informerar du säljaren om det. Personligen åkte jag hem och bestämde mig för att köpa bilen ett par dagar senare.
Innan du köper bilen skall du Googla på bilens VIN (Vehicle Identification Number). Du bör söka på Carfax och kontrollera att inget konstigt dyker upp. Tex att bilen är krockad och kommer från USA etc. Tyska bilhandlare ska normalt uppge om bilen varit krockad i annonsen. (Detta gäller dock inte privata säljare) Leta efter bilar som är markerade som ”Umfallfrei”.

Nu skriver du på köpekontraktet och betalar 10% handpenning. Du har sedan normalt ytterligare ca10 dagar på dig att betala resterande belopp/föra över resten av beloppet. Jag betalade handpenningen via en banköverföring och några dagar senare hela beloppet via bank. Överföringen tog 3 dagar. Detta är ett säkert sätt om handlaren är seriös. Det går även att ta med sig pengar och betala kontant, men det kan vara mer osäkert, men kan förenkla vid tex privatköp.

Bilhandlaren kommer nu att initiera köpet och berätta för dig vad som behövs. Min säljare skickade över kontrakt och fullmakter till mig som jag skrev under och skickade tillbaka via snigelpost.

För att en tysk bil från en bilfirma skall kunna köras ut ur Tyskland behövs en Exportregistrering och en trafikförsäkring. Om man köper privat kan man göra upp med säljaren att få köra hem bilen på säljarens registreringsskyltar men man måste då skicka tillbaka skyltarna till säljaren efteråt. Tyska registreringsskyltar till hör nämligen bilägaren till skillnad från Sverige där de tillhör bilen. Normalt gör man dock en export registrering för att köra hem på. Man kan även få bilen hemkörd på lastbil eller på egen släpvagn.
Exportregistrering ordnades dock för mig av den tyska försäljaren. Bilen måste även ha ett giltigt besiktningsprotokoll och en trafikförsäkring. Tyska bilar besiktigas första gången efter 3 år och sedan vartannat år.

Nu kan handlaren exportregistrera bilen i ditt namn. Det som kan ställa till det är att du måste legitimera dig på plats i Tyskland. Min handlare löste detta genom att jag skickade mitt pass till honom och tillsammans med en fullmakt kunde han genomföra hela processen utan min närvaro. Om man inte vågar göra detta så får man helt enkelt åka ner till Tyskland själv för att visa upp sitt pass på det tyska registreringskontoret. Detta kan ta tid då dessa kontor kan ha långa köer. Så räkna då med att behöva tillbringa en dag extra i Tyskland. Min erfarenhet är att i en mindre stad går det fortare och är något enklare.
Jag kunde nu hämta bilen på överenskommen tidpunkt och behövde bara tillbringa lite drygt 1h hos handlaren innan jag kunde börja åka mot Sverige.

Nu har du allt som behövs för att köra hem bilen till Sverige. Sätt på exportregistreringsskyltarna och kör hem. Eller ta en semester! Skyltarna och försäkringen (Endast trafik) är giltiga i 30dagar om du inte åker in i Sverige. När du gör det så startar en klocka – du får nämligen bara köra bilen 100% lagligt i Sverige i 7 dagar på de tyska exportskyltarna. Efter det får du bara köra kortaste vägen till och från besiktning eller verkstad med en bokad tid.

När du kör hem bilen skall du inte stanna i Dansk eller Svensk tull eller likande - om bilen räknas som begagnad, utan kör bara hem.

Väl hemma så börjar arbetet med att registrera bilen i Sverige. Först skall du ansöka om ”Ursprungskontroll” hos Transportstyrelsen (TS). Gör detta ASAP efter hemkomsten. Sök på TS hemsida. Ursprungskontrollen tar normalt 1-5dagar (från att TS har dina handlingar) och kostar 600:- SEK.
Glöm inte att skicka in ditt tyska registreringsbevis del 1+2 i orginal med rekommenderad post till TS, de är värdehandlingar och du måste vara säker på att de kommer fram till Transportstyrelsen.
Min ursprungskontroll påbörjades först efter 8 arbetsdagar, men Transportstyrelsen gör det enligt egen utsaga efter 3-5 dagar efter att handlingarna inkommit. - Tyvärr innebär det oftast att du inte kan använda bilen lagligt i en eller två veckor när dina 7 fri-dagar har gått ut.

Skicka in kopior på alla kvitton du har på köpet direkt då det ökar chansen till ett problemfritt ursprungskontrollsgodkännande.

När du fått OK från TS på att bilen inte är stulen så kan du boka en Registreringsbesiktning hos en bilbesiktning. De flesta stora besiktningskedjorna genomför registreringsbesiktningar, men inte på alla anläggningar. Min Registreringsbesiktning kostade 2500:- SEK och tog ca 40min.

Du kommer även att få ett brev från den tyska skattemyndigheten där du ombeds att betala tysk vägskatt a 23 EURO för 30 dagar. Betalning av skatten sker genom banköverföring till Tyskland.

När registreringsbesiktning är klar så tilldelas du registreringsnummer och registreringsskyltarna kommer med posten ett par dagar senare. Bilen är nu avställd och du skall först skaffa minst en svensk trafikförsäkring innan du ställer på bilen i trafikregistret. Kontakta flera försäkringsbolag då priset kan skilja kraftigt mellan olika försäkringsbolag.
Det finns även möjlighet att registrera en utländsk besiktning i samband med registreringsbesiktningen. Detta spar lite tid och pengar.

Efter påställning och montering av registreringsskyltar kan du köra helt lagligt. Ett par dagar senare kommer fakturan från försäkringsbolaget som normalt skall betalas inom bara ett par dagar.
Registreringsbeviset kommer med posten någon dag efter registreingskyltarna.

Ursprungskontroll 600:-
Registreringsbesiktning 2500:-
Tysk vägskatt 230:-
Trafikverket Skyltavgift 180:-

Totalt ca 3510:- SEK
Sen tillkommer samma avgifter som du har för en vanlig svensk bil. Fordonskatt och försäkring, etc och naturligtvis dina egna rese och transportkostnader.

Notera att Trafikverket har en markering på bilen om att den är privatimporterad och detta kan avskräcka en del intressenter om du i framtiden funderar att sälja din bil. Att bilen är importerad kan även trycka ner priset. En del försäkringar faller vid import. Tex så har du inte samma skydd från generalagenten när det gäller avgasrening som en svensksåld bil har.

Det kan även vara värt att ta bilen till en officiell serviceverkstad och koda om bilens stöldskydd så att du är säker på att bara de bilnycklar du har kan starta bilen. Detta kan ibland även vara ett krav från försäkringsbolaget.

Lycka till med din egen import!

När du är i Tyskland kan du passa på att testa hur det är att köra bil i 200+ kmh - lagligt.

Håll till höger och ett öga i backspegeln då det finns många som vill köra om i 250+.














Vill du veta mer så är Internet en utmärkt källa för information. På denna länk har jag hittat en utmärk och mycket detaljerad guide med dokumentexempel för hur man genomför en export/import/köp på engelska.